Difference between revisions of "Matematikus tanáraink a Mindentudás Egyetemén"

From BME Matematikus felvi
Jump to: navigation, search
(Szóból ért...? – Ember, gép, nyelvtechnológia)
(Beszélgetés a szemantikus webről)
Line 38: Line 38:
 
{|
 
{|
 
|
 
|
[[File:me-4-kornai.png|link=http://mindentudas.hu/kerekasztalok/item/2662-nyelvtechnol%C3%B3giai-kerekasztal.html|left]]
+
[[File:me-4-kornai.png|left]]
  
 
Mindentudás Egyeteme kerekasztal beszélgetés Kornai András, Lévai Balázs, Pléh Csaba, Prószéky Gábor, Szakadát István és Varasdi Károly részvételével.
 
Mindentudás Egyeteme kerekasztal beszélgetés Kornai András, Lévai Balázs, Pléh Csaba, Prószéky Gábor, Szakadát István és Varasdi Károly részvételével.

Revision as of 21:44, 24 November 2017

Mindentudas 1.jpg Mindentudas 2.jpg

Több matematikus tanárunk is izgalmas népszerűsítő előadást tartott a Mindentudás Egyetemén:

Az információtechnológia természettörvényei, avagy meddig véletlen a véletlen

Me-1-gyorfi.png

Dr. Györfi László egyetemi tanár, MTA rendes tagja

Az információtechnológia alapvető feladata az információ átvitele, tárolása során az információ tömörítése és védelme. A tömörítés lehet veszteségmentes, amikor az üzenetsorozatot úgy kódolják, hogy az üzenet egyértelműen reprodukálható legyen. Veszteséges tömörítés esetén nem követeljük meg a tökéletes reprodukciót. Az információ védelme jelentheti az sérülés elleni védelmet, továbbá az adatvédelmet - vagyis a titkosítást -, a hozzáférésvédelmet, illetve a hitelesítést - vagyis a manapság oly sokat emlegetett digitális aláírást. Az előadás az információelmélet egyik meglepő és fontos természettörvényét, a hibajavító kódolás elvi határait mutatja be.

Elliptikus görbék - a geometriától a titkos kommunikációig

Me-2-ronyai.png

Dr. Rónyai Lajos egyetemi tanár, MTA rendes tagja

Az elliptikus görbék a matematika különösen gazdag, sokféleképpen szemlélhető alakzatai. Egyik érdekességük, hogy a pontjaikon értelmezhetünk egy az összeadáshoz hasonló műveletet - ezzel kapcsolatos a jelenkori matematika egyik leghíresebb nyitott kérdése, Birch és Swinnerton-Dyer sejtése, melynek megválaszolásáért 1 millió dollárt ígér egy amerikai alapítvány. Az előadás ezen túl érinteni fogja az elliptikus görbéknek a nevezetes Fermat-sejtés bizonyításában játszott meglepő szerepét is. Végül szót ejtünk M. C. Escher Képtár című litográfiájáról is.

Szóból ért...? – Ember, gép, nyelvtechnológia

Me-3-kornai.png

Dr. Kornai András, az MTA doktora, tudományos főmunkatárs és tanácsadó

A beszélő és az embert megértő számítógép a sci-fi világából lassan átvonul a hétköznapi életbe. Ma már nehéz úgy információt szerezni, hogy első körben ne számítógéppel kerülnénk kapcsolatba. Miközben szöveges dokumentumokat írunk, automatikusan ellenőrizzük a helyesírást. Internetes keresőt használva több nyelv- és beszédtechnológiai alkalmazást is mozgósítunk, mint például a szótövezést vagy az információkinyerést. Ezek az alkalmazások láthatatlanul dolgoznak a háttérben, és jelentősen megkönnyítik a munkánkat. Az előadás az ilyen alkalmazások elméleti alapját, működési mechanizmusait mutatja be az információelmélettől a mai modern nyelvelméletekig.

Beszélgetés a szemantikus webről

Me-4-kornai.png

Mindentudás Egyeteme kerekasztal beszélgetés Kornai András, Lévai Balázs, Pléh Csaba, Prószéky Gábor, Szakadát István és Varasdi Károly részvételével.

Dr. Kornai András, az MTA doktora, tudományos főmunkatárs és tanácsadó

Az internet a XXI-ik században sokaknak és egyre többeknek a munka, a szórakozás, a kommunikáció mindennapi terepe. Azt viszont, hogy mi történik a háttérben csak kevesen tudják, értik. Nekünk, felhasználóknak kézenfekvő, hogy ha keresünk valamit, begépeljük a kulcsszót, és ömlenek a találatok. A háttérben a matematika és nyelvészet, nyelvtechnológia kutatási eredményei állnak. Ahogy ezek fejlődnek, úgy változik, fejlődik az internet, a web. A mai kerekasztal témája a web egy lehetséges következő fejlettségi szintje, a szemantikus web.

Personal tools
Namespaces

Variants
Views
Actions
BME felvi oldalak
Képzéseink
Út a jövőbe
Karunkról
Toolbox