Difference between revisions of "Hallgatói élet"

From BME Matematikus felvi
Jump to: navigation, search
(Néccsör túrakör)
(Kari újság)
 
Line 60: Line 60:
 
[[File:f-Pikk.png|thumb|link=|Az újság logója]]
 
[[File:f-Pikk.png|thumb|link=|Az újság logója]]
  
A BME Természettudományi Kar újsága, a Pikkász a Téköbká újságból vált ki (amely a kar elődjének, a Természet- és Társadalomtudományi Kar, TTTK lapja volt). Az első szám 2007 Karácsonyakor született meg, és azóta szemeszterenként kétszer jelenik meg.  Az újságban rendszeres rovat az oktatói interjú, az öregdiák interjú, TTK-s programajánló, a TTK-s eseményekről szóló beszámolók, öntevékeny körök cikkei, (tanulmányi) utazások beszámolói, a hallgatók irodalmi igényeit kimerítő alkotások megjelentetése és még sok érdekes téma cikkei. Minden augusztusban a frissen felvett hallgatók postai úton kapnak egységcsomagot, amelyben minden információt megtalálnak a beiratkozásról, az egyetem, a kar, a szakok legfontosabb tudnivalóiról. Szintén a csomag tartalma a Pikkász kifejezetten gólyáknak készült száma, amelynek a 2012. évi száma [http://felvi.phy.bme.hu/images/6/69/Pikkasz_golyaszam.pdf itt], a 2013. évi száma [http://hk.wigner.bme.hu/koli/images/golyaszam_2013.pdf itt], és a 2016. évi száma pedig [http://hk.wigner.bme.hu/koli/images/2016/golyapikkasz.pdf itt] tekinthető meg.
+
A BME Természettudományi Kar újsága, a Pikkász a Téköbká újságból vált ki (amely a kar elődjének, a Természet- és Társadalomtudományi Kar, TTTK lapja volt). Az első szám 2007 Karácsonyakor született meg, és azóta szemeszterenként kétszer jelenik meg.  Az újságban rendszeres rovat az oktatói interjú, az öregdiák interjú, TTK-s programajánló, a TTK-s eseményekről szóló beszámolók, öntevékeny körök cikkei, (tanulmányi) utazások beszámolói, a hallgatók irodalmi igényeit kimerítő alkotások megjelentetése és még sok érdekes téma cikkei. Minden augusztusban a frissen felvett hallgatók postai úton kapnak egységcsomagot, amelyben minden információt megtalálnak a beiratkozásról, az egyetem, a kar, a szakok legfontosabb tudnivalóiról. Szintén a csomag tartalma a Pikkász kifejezetten gólyáknak készült száma, amelynek a 2012. évi száma [http://felvi.phy.bme.hu/images/6/69/Pikkasz_golyaszam.pdf itt], a 2013. évi száma [http://hk.wigner.bme.hu/koli/images/golyaszam_2013.pdf itt], és a 2016. évi száma [http://hk.wigner.bme.hu/koli/images/2016/golyapikkasz.pdf itt], és az újabb számok pedig [http://karilap.blogspot.hu/p/archivum.html itt] tekinthető meg.
  
 
Az összes eddigi lapszám elérhető a Pikkász honlapján: http://karilap.blogspot.hu/
 
Az összes eddigi lapszám elérhető a Pikkász honlapján: http://karilap.blogspot.hu/

Latest revision as of 22:09, 24 November 2017

[edit] Hallgatói Képviselet

Hallgatói képviselők egy csoportja
F-Hk.jpg

Minden felsőoktatási intézményben, így a BME-n is működik a felsőoktatási törvény (ftv.) által definiált Hallgatói Önkormányzat (HÖK), amely a hallgatók önrendelkezési jogát hivatott gyakorolni. Nálunk ez kari szinten tovább tagozódik, az egyetemi HÖK-ot a nyolc kari HÖK alkotja. A kari HÖK operatív irányító szerve a kari Hallgatói Képviselet (HK). A TTK HÖK tagja minden aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező természettudományi karos hallgató. Pontos felépítését a Szervezeti és Működési Szabályzat rögzíti. A HÖK saját tagai közül választja meg a Hallgatói Képvisletbe delegált hallgatókat.

A HK munkájába bekapcsolódva kiváló lehetőség nyílik arra, hogy tanulmányaid mellett beletanulj rendezvények szervezésébe (pl. gólyatábor, felkészítő hét, TTK bál, kari nyílt nap), és részt vegyél komoly felelősséggel járó döntések meghozatalában a kollégiumi helyek kiosztásától pályázatok véleményezésén át egészen a kar legfontosabb döntéshozó szervének, a Kari Tanácsnak munkájában való részvételig.

A BME TTK Hallgatói képviselete kiemelt feladatának tekinti a képzéseink iránt érdeklődő diákok tájékoztatását, így ha bármilyen kérdésed merül fel, amelyre nem találtál választ ezen a honlapon, bátran vedd fel a kapcsolatot velünk a "hk kukac wigner.bme.hu" címen!

[edit] Kollégium

A kollégium homlokzata
Egy szoba belülről

A BME TTK fő kollégiumi a Kármán Tódor Kollégium, amely közelítőleg 120 hallgatónknak ad kollégiumi férőhelyet. A szobák kétágyasok. Emellett a Baross Gábor Kollégiumban is tudunk elhelyezést biztosítani, ahol két- és háromágyas szobák állnak rendelkezésre. Mindkét kollégium az egyetem közvetlen környezetében van, pár perces sétával elérhető az összes egyetemi épület. A kollégiumi bentlakás díja 2013-ban a Kármán Tódor Kollégiumban 11 650 Ft/hónap, a Baross Gábor Kollégiumban 9300 Ft/hónap és 10 000 Ft/hónap attól függően, hogy három- vagy kétágyas szobáról van szó.

A Kármán Tódor Kollégiumot 1966. augusztus 20-án adták át, 2007-ben pedig PPP-s konstrukcióban újították fel: nyílászárókat és az üvegfalakat cserélték ki, a homlokzati felületeket hőszigetelték. A belsőben azonban a tartószerkezetek kivételével szinte mindent kiváltottak: újak a burkolatok, a nyílászárók, a liftek és a tűzvédelmi rendszer. 986 fős kapacitásán legnagyobb arányban a Gépészmérnöki Kar hallgatóival osztozunk. A kollégium címe: 1111 Budapest, Irinyi J. u. 9-11., a 4-es, 6-os villamos Petőfi híd, Budai hídfő megállójától gyalog 1 percre helyezkedik el.

A kollégium Facebook oldala F-Fbook kicsi.jpg

[edit] Szakkollégium

WJSz tagok vizitúrán a Szigetközben
Wigner Jenő Szakkollégium

A Wigner Jenő Szakkollégiumot pár lelkes fizikus és matematikushallgató alapította 2011 tavaszán, így egyetemünk egyik legfiatalabb szakkollégiuma. A szakkollégium célja, hogy összefogja a lelkes és érdeklődő hallgatókat, színesítse szakmai és közösségi mindennapjaikat az egyetemen, szélesítse látókörüket, jó hangulatú közösséggé kovácsolja őket.

A Szakkollégium programjainak egy része nyilvános, és nem csak felsőbb éveseknek szól. A programok között előadások, feladatmegoldó- és programozó szemináriumok, labor- és üzemlátogatások is szerepelnek, melyekről a Szakkollégium honlapján értesülhetsz. A szakmai programok mellett természetesen kirándulásokat (pl. vízitúrát), közös főzéseket, játékos bulikat is szerveznek kikapcsolódásként.

A Szakkollégium facebook oldala F-Fbook kicsi.jpg

[edit] Kísérleti Kör

A Kísérleti Kör egy csoportja
Kísérleti Kör

A Kísérleti Kör F-Fbook kicsi.jpg a Wigner Jenő Szakkollégium önálló munkacsoportja, melynek tagjai saját maguk tervezhetnek és építhetnek különböző kísérleti eszközöket. A tagok ehhez nélkülözhetetlen tanfolyamokon és szemináriumokon vehetnek részt, ahol a hobbielektronika és kísérleti fizika tudásukat oszthatják meg egymással.

[edit] Kari újság

Korábbi számok címlapjai
Az újság logója

A BME Természettudományi Kar újsága, a Pikkász a Téköbká újságból vált ki (amely a kar elődjének, a Természet- és Társadalomtudományi Kar, TTTK lapja volt). Az első szám 2007 Karácsonyakor született meg, és azóta szemeszterenként kétszer jelenik meg. Az újságban rendszeres rovat az oktatói interjú, az öregdiák interjú, TTK-s programajánló, a TTK-s eseményekről szóló beszámolók, öntevékeny körök cikkei, (tanulmányi) utazások beszámolói, a hallgatók irodalmi igényeit kimerítő alkotások megjelentetése és még sok érdekes téma cikkei. Minden augusztusban a frissen felvett hallgatók postai úton kapnak egységcsomagot, amelyben minden információt megtalálnak a beiratkozásról, az egyetem, a kar, a szakok legfontosabb tudnivalóiról. Szintén a csomag tartalma a Pikkász kifejezetten gólyáknak készült száma, amelynek a 2012. évi száma itt, a 2013. évi száma itt, és a 2016. évi száma itt, és az újabb számok pedig itt tekinthető meg.

Az összes eddigi lapszám elérhető a Pikkász honlapján: http://karilap.blogspot.hu/

[edit] Sport

Röplabda-, kézilabda- és kosárlabdapálya
ÉL Sportközpont kardio terme

2012-ben került átadásra a BME új Sportközpontja, amely mellett a Bogdánfy utcai Sporttelep áll még a BME tulajdonában. Ezen kívül is rengeteg külső kapcsolata van a BME Testnevelési Intézetnek, aminek köszönhetően a kötelező testnevelési tárgyakat a legkülönfélébb helyszíneken végezhetik a hallgatók – külsős uszodákban, falmászó pályán, squash központban, egyéb sportcsarnokokban, konditermekben.

A BME Sportközpont modern, színvonalas helyszínt nyújt az alábbi sportok űzéséhez: zumba, spinning, gerinctréning, floorball, karate, cselgáncs, tollaslabda, squash, kosárlabda, asztalitenisz, röplabda, teremfoci, boksz, spinning – és a lista nem teljes…

A Sportközpont az egyetemi kampuszon belül található, így bármelyik épületből egyszerűen és gyorsan elérhető.

[edit] Kultúra

Előadás a Szkéné Színházban
BME hallgatóknak kedvezményes jegyárak!

A BME Diákközpont Kulturális Titkársága rendszeres és színvonalas kulturális programokat kínál az egyetemi polgároknak szabadidejük tartalmas eltöltéséhez. Színházi előadásokat nézhetsz meg az ország egyetlen színházszerűen működő egyetemi színpadján, a Szkéné Színházban, a közönségszervezés segítségével helyben vásárolhatsz színház- és koncertjegyeket, bérleteket, és részt vehetsz egyetemi öntevékeny kulturális csoportok munkájában (pl. Műegyetemi Vegyeskórus, Műegyetemi Szimfonikus Zenekar, BME Big Band, Kapsa Dixieland Band).

[edit] Kampusz

A kampusz térképe (nagyításért kattints!)
A Központi épület homlokzata

A Műegyetem hagyományos kampusza a Duna jobb partján, a Szabadság híd és a Petőfi híd között helyezkedik el. A közelmúltban a kampusz két új épülettel bővült (I, Q épületek), melyek a Petőfi és a Lágymányosi híd közötti partszakaszon, az ELTE Lágymányosi épületei mellett épültek. Ez nem volt mindig így. Az 1782-ben alapított egyetemnek kezdetben a Múzeum körúton található Trefort kert adott otthont. A műszaki tudományok térhódításával az addigi kampusz kicsinek bizonyult, így új terület után kellett nézni. A választás a Lágymányosi-öbölre esett, ahol a huszadik század elején el is indultak az építkezések neves építészek, mint pl. Hauszmann Alajos (központi épület) tervei alapján. A központi (K) épület tőszomszédságában található a könyvtár (Kö). A kettőt egymással a Sóhajok hídjaként is emlegetett neogótikus folyosó köti össze. A régi, patinás épületek tőszomszédságában egy gondozott kertben pihenhet a megfáradt egyetemista az órák közötti szünetekben.

A Fizikai Intézet a könyvtár mögött, a Budafoki út és a Bertalan Lajos utca kereszteződése mellett elhelyezkedő F épületben található. A Nukleáris Technikai Intézetnek otthont adó D és R épületek, illetve a mellettük található tanreaktor (TR) a központi épülettől délre, a Petőfi hídhoz közelebbi területen helyezkednek el.

[edit] Nyelvtanulás

Egyetemünkön az Idegennyelvi Központ gondozásában lehetőség van az alábbi nyelvek elsajátítására: angol, francia, holland, japán, német, olasz, orosz, spanyol. A nyelvi órák felvétele egy korlátozott mennyiségig ingyenes. Több nyelvből elérhető több szintű nyelvvizsga felkészítő, műszaki nyelvi, és általános kurzusok is.

[edit] Buli

Az Egyetemi Napok
Old's club

A BME TTK kollégiumában, a Kármán Tódor Kollégiumban minden csütörtökön megrendezésre kerül az Old’s nevű szórakozóhely F-Fbook kicsi.jpg bulija, ahová mindenki számára ingyenes a belépés. Itt található még a Kármán Club, a kollégiumi kávézó és söröző. A közeli Schönherz Zoltán Kollégiumban pedig a Mad World nevű szórakozóhelyen kapcsolódhatnak ki a hallgatók. Emellett az egyetem környékén rengeteg szórakozóhely található. Az Egyetem minden év szeptemberében megszervezi a BME Egyetemi Napokat (az ország legnagyobb egyetemi rendezvénye), melyen a leghíresebb magyar fellépők és külföldi zenekarok is fellépnek.

[edit] Kari Rendezvények

Gólyatábor - vörös és fekete csapatok
TTK Bál az A38 hajón

[edit] Gólyatábor

Minden évben a frissen felvett BSc hallgatók számára a Kari Hallgatói Képviselet szervezi a Balaton partján a BME balatonlellei ifjúsági táborában. Általában augusztus elején/közepén szokott lenni, a pontos időpontról és a jelentkezésről a gólyacsomagban küldünk információt. Itt lehetőség van megismerni a leendő évfolyamtársakat és a felsőbb évesekből álló szervező gárdát. Az egyetemi élet meghatározó pontja, nem érdemes kihagyni!

[edit] TTK Bál

Minden ősszel megrendezzük a kari bálunkat, ahol az összes hallgatónk együtt kapcsolódhat ki, egy estére mellőzve a kemény egyetemi munkát. A bál minden évben nagy népszerűségnek örvend, rendszeresen 2-3 fellépő zenekart szoktunk meghívni.

[edit] Szakhét & Cégvilág

A tavaszi félév derekán megrendezésre kerülő Szakhét keretein belül különböző előadások és beszámolók során személyes példákon keresztül lehet megismerni az Egyetem kutatási területeit. A Cégvilágon fizikusokat és matematikusokat alkalmazó cégek ismertetik tevékenységüket, sokszor álláslehetőséget is ajánlva. Emellett a Szakest keretein belül a Kar oktatói gárdájával lehet elkölteni egy könnyed vacsorát, ahol akár TDK vagy szakdolgozat témát is ajánlhatnak.

[edit] Kari Napok

A BME többi karához hasonlóan, a TTK-n is szervez a Kari Hallgatói Képviselet vetélkedőt, ahol a jelentkező csapatok különböző sorversenyeket mérhetik össze képességeiket. Az őszi félévben a zh időszakot megelőzően szoktuk rendezni.

[edit] Kari Öntevékeny Körök

A kórus koncertje a Szkéné színházában

[edit] Wigner Jenő Kamarakórus

Főleg TTK-s hallgatók alkotják, de külsős hallgatókat is szívesen látnak a kórus vezetői. Minden szemeszter végén féléves koncertet adnak, amelyeken rendszerint telt ház van.

[edit] Kari Patrónus Öntevékeny Csoport (KAPOCS) F-Fbook kicsi.jpg

A gólyák segítésére létrehozott, felsőbb évesekből álló csoport, amely konzultációkat és közös programokat biztosít elsősorban az elsőéves hallgatók számára.

[edit] KAKCS (Kari Amatőr Kosárlabda Csapat)

Kosárlabdázók baráti köre, a Kármán Tódor Kollégium tornatermében szoktak játszani heti rendszerességgel. A terembérlet költségére támogatást szokott adni a TTK HK.

[edit] Társasjáték Öntevékeny Kör (TÖNK)

A Kármán Tódor Kollégiumban lehetőség nyílik társasjátékok kölcsönzésére (díjmentesen).

[edit] Néccsör túrakör

Régebben alakult túrakörünk tagjai számára rendszeres túrákat szervez a vezetőség a baráti társaságok összekovácsolására és a természetjárás lehetőségének megteremtésére.

Personal tools
Namespaces

Variants
Views
Actions
BME felvi oldalak
Képzéseink
Út a jövőbe
Karunkról
Toolbox